متن خبر:
دکتر محمد مهدی طهرانچی رئیس دانشگاه، شامگاه هفدهم خردادماه مهمان برنامه «اقتصاد ایران» شبکه 5 سیمای جمهوری اسلامی ایران بود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه، دکتر طهرانچی در این برنامه زنده به همراه دکتر احمدی معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، «ارتباط صنعت با دانشگاه و بسترهای اقتصاد دانش بنیان در کشور » را بررسی و تحلیل کرد. مهمترین مباحث مطرح شده این گفتگو را در ادامه میخوانید:
دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه در ابتدای سخنان خود با تفکیک حوزه صنعت و فناوری گفت: صنعت به منظور تولید محصول خاص وارد کشور شد، اما فناوری تولید این محصول همراه با صنعت وارد نشد؛ در واقع دانشگاه و صنعت مستقیم نمی توانند همزبان باشند، دانشگاه باید فناوری مورد مصرف صنعت را تولید کند؛ در حقیقت فناوری زبان مشترک بین دانشگاه و صنعت است.
رئیس دانشگاه، با آسیب شناسی تغییرات فناوری درکشور از 12 سال گذشته، تصریح کرد: در حالیکه تحولات باید در متن آموزش و در دانشگاه ها رخ می داد این تغییرات عملیاتی نشد و در حد ستاد باقی ماند؛ از طرفی با تحولات دیگری نیز در دنیا مواجه شدیم، تغییرات در آموزش عالی در مقطعی از زمان آغاز شد که اقتصاد هنوز صنعتی و مبتنی بر فناوری بود در صورتیکه این تغییرات باید بر بستر اقتصاد دانش بنیان صورت می گرفت؛ در تحول آموزش، سرعت تغییرات را درک نکردیم.
وی تاکید کرد: شرکتهای دانش بنیان یکی از ارکان اقتصاد هستند اما تمام آن نیستند. دانشگاهها هنوز به تربیت کارشناس مشغولند و فرض بر این است که شغل مشخصی وجود دارد و برای تصدی آن شغل، توسط دانشگاهها کارشناس
تربیت می شود؛ برای حل این مسئله بایستی با تغییر دینامیکی در تربیت نیروی انسانی، دانشآموختگانی نوآور با قابلیت تطبیق با فضای جدید را تربیت شوند.

رئیس دانشگاه، با اشاره به پیشرفتهای چشمگیر آموزشعالی درکشور گفت: آموزشعالی در ایران، طی دو دهه و بصورت فشرده تغییرات و تحولات سیصد ساله آموزش عالی در غرب را پشت سر گذاشته و با مفاهیم جدیدی مانند اقتصاد دانش بنیان روبرو شده است و زمینهسازی برای درک و انطباق با این مفاهیم آغاز شده است.
دکتر طهرانچی، از الزام تغییرات در دانشگاهها خبر داد و اظهار داشت: بایستی شرکتهایی با قابلیت و ظرفیت استفاده از دانش را خلق کنیم و با تغییر نگرش در دسترسی به منابع مالی و درآمد، از بودجه دولتی مبتنی بر اقتصاد نفتی به سمت درآمدهای اختصاصی در دانشگاهها حرکت کنیم.
دکتر طهرانچی، با اشاره به تغییرات صورتگرفته در دانشگاه شهید بهشتی، تغییر نگرش به آموزش و پژوهش بصورت همزمان و تربیت دانشجوی نوآور را از اهداف و اولویتهای این دانشگاه عنوان کرد و افزود: برگزاری استارتاپ ویکند، ایجاد و گسترش مراکز رشد، پارکهای فناوری و مذاکره با برخی از صنایع مهم و تاثیرگذار کشور بمنظور مشارکت در تاسیس شرکت، از جمله اقدامات صورت گرفته در دانشگاه شهید بهشتی است.
وی با اعلام این مطلب که هماکنون40 درصد از بودجه دانشگاه شهید بهشتی از درآمدهای اختصاصی تامین می شود، تاکید کرد، افزایش این رقم تا سقف 50 درصد و برنامهریزی برای ایجاد شرکت حمایتی و حلقه مرکز نوآوری از جمله برنامههای در دست اقدام است.
رئیس دانشگاه در پایان با اشاره به ظرفیتها و پتانسیل های مقطع کارشناسی ارشد، به استخراج و تدوین برنامه 9گانه پژوهشی مبتنی بر مسائل کلان کشور با هدف هدایت پروژههای تحقیقاتی و پایان نامههای تحصیلات تکمیلی در دانشگاه شهید بهشتی خبر داد.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری:
حرکت دانشگاه ها و مراکز علمی کشور به سمت دانشگاه های کارآفرین سیاست کلان وزارت علوم، تحقیقات وفناوری است.
دکتر احمدی معاون پژوهشی وزارت علوم دیگر مهمان این برنامه نیز با آسیب شناسی ارتباط صنعت و دانشگاه اظهار داشت: در کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته، صنعت محصول دانشگاه نیست و تعامل بین این دو حوزه به سهولت صورت نمی گیرد.؛ در ایران صنعت و دانشگاه هر دو محصولات وارداتی هستند که توسط گروه های متفاوتی از غرب به کشور وارد شده اند.
معاون پژوهشی وزارت علوم، در ادامه با اشاره به سیر تحول ماموریت دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی در کشور از دانشگاه های «آموزش محور» به سمت دانشگاه های «پژوهش محور» گفت: از 12 سال پیش و با تغییر ساختار وزارت علوم، تلاش بر این
است تا چرخه علم به سمت فناوری حرکت نماید و انتظار مجموعه نظام از وزارت علوم ان است که همراه با آموزش، افرادی تربیت شوند که نقش موثری در جامعه داشته باشند.

وی افزود: از قریب به یک دهه قبل، با تشکیل پارک های علم و فناوری و با تصویب قانون تشکیل شرکت های دانش بنیان، اجازه داده شد تا دولت تسهیلاتی را فراهم نماید تا دانش اموختگان، استادان و دانشجویان بتوانند فعالیت های علمی و تحقیقاتی صورت گرفته در دانشگاه ها را به عرصه تولید فناوری و تجاری سازی وارد نمایند.
دکتر احمدی، حرکت دانشگاه و مراکز علمی کشور به سمت دانشگاه های کارآفرین و حذف مدرک گرایی را سیاست کلان وزارت علوم، تحقیقات وفناوری دانست.
معاون پژوهشی وزارت علوم در بخش دیگری از سخنان خود به جایگاه رو به رشد دانشگاههای کشور در نظامهای رتبهبندی جهانی اشاره کرد و گفت: تغییر آییننامه ارتقاء با هدف ماموریتگرا کردن پژوهش و معافیت مالیاتی شرکتهایی که با دانشگاهها قراردادهای پژوهشی منعقد نمایند از جمله اقدامات صورت گرفته به منظور هماهنگی بین عرضه و تقاضا در کشور است.
وی از مشارکت و همکاری وزارت علوم با وزارتخانههای نفت، دفاع، صنعت و معدن با هدف هدایت پروژه های بزرگ ملی به سمت دانشگاهها و مراکز علمی خبر داد و گفت: قراردادی به ارزش هزارمیلیارد تومان با وزارت نفت منعقد شده است که براساس آن تحقیق و بررسی ازیاد برداشت از 20 میدان نفتی به 9 مرکز دانشگاهی و پژوهشی واگذار شده است.
گروه خبری: خبر روز
تاریخ ثبت خبر: 1395/03/18
ویژه: بلی
گروه منبع: واحد ها
منبع: روابط عمومي
تعداد مشاهده: 228