Quantcast
Channel: دانشگاه شهید بهشتی: اخبار
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9491

برگزاری هفتمین جلسه کرسی راهبردی محیط زیست

$
0
0
متن خبر:
هفتمین جلسه کرسی راهبردی محیط زیست با موضوع «دیپلماسی محیط زیست و امنیت ملی با تاکید بر منابع آب» نهم آبان ماه در پژوهشکده علوم محیطی برگزار شد.
این جلسه با حضور اعضای پیوسته و مهمانان مدعو دکتر لیاقتی،‌ دکتر مخدوم،‌ دکتر غرایاق زندی، دکتر فیاضی، مهندس واحد، دکتر مریدی، دکتر رشیدی، دکتر شهبازبیگیان، دکتر مهدوی دامغانی، دکتر کلانتری، دکتر میرشکار، دکتر احمدزاده، دکتر شهبازبیگیان (سخنران مدعو)، دکتر بالی، دکتر مبرقعی و دکتر فرشچی برگزار شد.
در این نشست، دکتر شهبازبگیان دانش آموخته دکترای منابع آب و عضو هیات علمی گروه برنامه­ریزی آمایش سرزمین دانشگاه تربیت مدرس به عنوان سخنران مدعو حضور داشت.
در ابتدای جلسه، دکتر مبرقعی دبیر کرسی راهبردی محیط زیست ضمن مطرح کردن موضوع جلسه تحت عنوان: (دیپلماسی محیط زیست و امنیت ملی) از این موضوع به عنوان یکی از مهمترین مسائل مرتبط با محیط زیست و امنیت ملی نام برد.
در ادامه دکتر شهبازبگیان به بیان دستاوردهای پژوهشی خود در حوزه دیپلماسی آب و برنامه­ریزی آمایش سرزمین طی شش سال اخیر که در حضور برخی مقامات کشور از جمله دکتر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل، دکتر ظریف وزیر امورخارجه و دکتر عراقچی معاون حقوقی وزارت امور خارجه نیز ارائه کرده بود، پرداخت.
وی در ابتدا چهار مرحله از سیر تکاملی مدیریت منابع آب در جهان را مورد واکاوی قرار داد که در مرحله اول تقاضا برای آب کمتر از میزان عرضه بود و به تدریج با افزایش تقاضا سعی بر اختصاص منابع برای تامین مقدار مورد نیاز از طریق سد سازی و مهار آبهای سطحی و استخراج آبهای زیر زمینی برای تامین آب مورد نیاز بود، در مرحله بعد با مشخص شدن ناکارایی این روش، رویکرد کنترل مصرف و آگاهی بخشی به منظور کاهش سرانه مصرف غالب شد و در مرحله چهارم نیز استفاده از ابزارهای اقتصادی مانند تجارت آب مجازی و بازارهای آب پا به عرصه ظهور نهاد و در واقع به تدریج مدیریت عرضه جای خود را به مدیریت تقاضا داد.
سپس به بیان دیپلماسی حاکم بر منابع آب کشور پرداخت و با بیان اینکه در طول سال­ها بارها این دیپلماسی تحت تاثیر تنش­های سیاسی همسایگان ایران دچار افت و خیز شده است، به بیان پیشران­های منجر به مهار آب در کشور افغانستان پرداخت.
دکتر شهبازبگیان در ادامه با بیان اینکه بسته­های سیاستی متفاوتی را می­توان در این زمینه بکار بست، به ارائه نتایج ارزیابی سیستمی بسته­های سیاستی مبتنی بر خرید آب، استفاده از آب شیرین کن اتمی، افزایش تاب­آوری با افزایش بهره­وری آب، و مذاکره تا سال2050 میلادی پرداخت و مدلی مبتنی بر نظریه هیدروپلیتیک خودسامان را به منظور برآورد اثر بخشی هر یک از بسته­های سیاستی مزبور در کاهش آسیب­پذیری کشور به کاهش منابع آب معرفی کرد.
در پایان وی بر اساس نتایج حاصل از اجرای مدل شبیه­ساز تا سال 2050 میلادی نشان داد که بسته سیاستی تلفیقی مبتنی بر راه اندازی آب شیرین کن اتمی و افزایش تاب آوری بسته به شرایط موجود، می­تواند بهترین گزینه روی میز برای کاهش آسیب­پذیری حوضه­های آبریز جنوب شرق کشور به کاهش منابع آب باشد.
در انتهای هفتمین جلسه کرسی راهبردی محیط زیست مقرر شد بحث دیپلماسی محیط زیست در جلسه دیگری با سخنرانی دکتر غرایاق زندی دنبال شود. همچنین برنامه برگزاری جلسات کرسی تا پایان سال جاری به صورت دو هفته یکبار، به اطلاع حاضرین رسید.

​​

گروه خبری: خبر روز
تاریخ ثبت خبر: 1396/09/01
ویژه: بلی
گروه منبع: پژوهشکده ها
تعداد مشاهده: 39

Viewing all articles
Browse latest Browse all 9491

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>