متن خبر:
به گزارش روابط عمومی و اطلاع رسانی، روز سه شنبه 5 دی 1396 شورای آموزشی دانشگاه در تالار خیام مرکز همایشهای بین المللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. شورای آموزشی دانشگاه، عالی ترین شورای دانشگاه در حوزه آموزش است که متشکل از معاون آموزشی دانشگاه، مدیران ستادی حوزه معاونت آموزشی و معاونین آموزشی دانشکده/ پژوهشکده هاست. دکتر سید حسن صدوق، رئیس دانشگاه، بدون اطلاع قبلی در این جلسه حضور یافت. اهمیت و جایگاه والای آموزش در دانشگاه از مهمترین محورهای مورد بحث در این جلسه بود.
باید همزمان و به طور توأمان به آموزش و پژوهش توجه کرد و از هیچ یک غافل نبود.
رئیس دانشگاه ضمن تشکر و قدردانی از بانیان و شرکت کنندگان جلسه بیان داشت: " گاهی در مسائل موجود در کشور دچار افراط و تفریط می شویم. زمانی روی یک نکته متمرکز می شویم و زمانی دیگر بخش دیگری را مورد توجه قرار می دهیم. به نظر میرسد بعضاً بهای کمتری به برخی مسائل میدهیم و گاهی از مسائل مهم غافل میشویم. رعایت اعتدال، نکته مهمی است که باید در همه امور به آن پرداخته شود. آموزش هم از این قضیه مستثنی نیست. از جمله مسائلی که در دانشگاهها اهمیت راهبردی دارد مسئله آموزش است. گاهی شنیده می شود آموزش در اولویت دانشگاه ها نیست در حالیکه این موضوع واقعیت ندارد و آموزشِ درست و مناسب، انتظار جامعه و دولت از دانشگاه ها است. خانواده ای که فرزندش را به دانشگاه می سپارد انتظار دارد خوب تربیت شود و خوب آموزش ببیند تا برای زندگی آینده آماده شود. افزون بر آموزش، تکیه بر پژوهش و تجاری سازی دانش، تبدیل ایده به حرفه، و تجاری سازی ایده ها نیز حائز اهمیت است و این نکته به معنی فراموشی آموزش یا غفلت از آن نیست. باید همزمان و به طور توأمان به آموزش و پژوهش توجه کرد و از هیچ یک غافل نبود.
زیربنای پژوهش باید آموزش خوب باشد
بنابراین مسأله آموزش در دانشگاه بسیار اهمیت دارد. هیچ آموزش و پژوهشی بدون ارتباط با هم نمیتوانند اثرگذار باشند. یک پژوهشگر خوب باید خوب و نظام مند آموزش دیده باشد. وی باید نگاه سیستمی را درک کند و برای پژوهش هم خوب آموزش دیده باشد. امروز متأسفانه شاهد پیدایش برخی مقالات و پایان نامه های تقلبی و متعاقب آن ظهور بازار نادرستی در کشور هستیم. دنیا هم از این قضیه در کشور ما سوء استفاده و برداشت نادرست میکند. پژوهش در حالتی مهم است که از آسیبها بری باشد. زیربنای پژوهش باید آموزش خوب باشد. یک دانش آموخته خوب به سراغ مقاله و رساله ساختگی نمیرود. چون درست تربیت شده است و شئون پژوهش سالم و صحیح را می داند. از سوی دیگر باید بیان داشت که تقسیم بندی دانشگاه ها به نسل های گوناگون از نسل یک تا نسل پنج از هم جدا نیست و زنجیروار به هم وابسته است. نمی توان بیان کرد یک زمانی آموزش مهم بود، زمانی پژوهش و اکنون ایده. همه این بخشها به هم وابسته اند و از دانشگاه نیز انتظار می رود به همه این جنبه ها به صورت متعادل توجه کند.
وقتی آموزش خوب و دانش کشور با منابع حیاتی کشور امتزاج یابد، یک کشور توسعه یافته خواهیم بود.
رئیس دانشگاه در ادامه به تنگناهای اقتصادی اشاره کرد و بیان داشت: " با توجه به تحریمها و شرایط خاص اقتصادی کشور، باید شعار بسیار خوب "اقتصاد مقاومتی" را سرلوحه فعالیت های خود قرار دهیم و باید همواره در فضای "اقتصاد مقاومتی" باشیم. همانگونه که در هندوستان نیز گاندی گفت اگر نمیتوانیم پارچه انگلیسی تولید کنیم باید گونی های خودمان را بپوشیم. بنابراین اقتصاد مقاومتی، معنی دار است و باید متکی به تولید خود باشیم. البته این امر، به معنی عدم ارتباط با دنیا نیست. ولی باید توجه داشت که نباید منابع خام خود را به پول یا کالاهای غیرضروری وارداتی تبدیل کنیم. این یک بده بستان نازل است. به جای تبدیل کالاهای خام و منابع زیرزمینی به کالاهای وارداتی باید در مرحله بالاتری از فناوری استفاده کنیم، بنابراین به فکر، ایده و دانش نیازمندیم. وقتی آموزش خوب و دانش کشور با منابع حیاتی کشور امتزاج یابد، یک کشور توسعه یافته خواهیم بود. با این نگاه، هم آموزش و هم پژوهش هر دو مهم هستند و آموزش میتواند آورده های پژوهش و درستی آن را تضمین کند. ما باید در آموزش دانشگاه راهبرد خاص و در پژوهش هم راهبرد داشته باشیم با علم به اینکه این دو در هم آمیخته اند. در آموزش باید شناخت استعدادهای برتر و آموزش آنها بر مبنای روش های علمی را مورد توجه قرار دهیم. استعدادهای برتر را بشناسیم و روی آنها سرمایه گذاری کنیم. از جنبه پژوهش نیز افراد باید محققان خوبی باشند و ایده های تجاری داشته باشند. باید قبول کرد همه نمی توانند اینگونه باشند و استعدادها در همه یکسان نیست. البته درِ دانشگاهها به روی همه باز است ولی باید روی استعدادهای برتر سرمایه گذاری کرد.
باید اندیشه کنیم که برای حل مشکلات کشور چگونه حرکت کنیم
رئیس دانشگاه افزود: "دانشگاه شهید بهشتی به همت استادان دانشگاه به سطح یک کشور رسیده است ما نه تنها باید این موقعیت را حفظ کنیم بلکه باید آن را ارتقاء ببخشیم. یعنی هم اعتبار خود را حفظ کنیم و هم اعتماد مردم را به خود بیشتر جلب کنیم. باید برای حل مسائل مهم کشور گام برداریم و این انتظار دولت و ملت از ماست. باید اندیشه کنیم که برای حل مشکلات کشور چگونه حرکت کنیم.
رئیس دانشگاه ادامه داد: " در دانشگاه ها نباید رساله ها و پایان نامه ها در اتاق اساتید و کتابخانه ها خاک بخورند، بلکه باید در توسعه کشور نقش آفرینی داشته باشند. اگر نخواهیم با راهبرد دقیق حرکت کنیم سطح توسعه تنزل خواهد یافت. هدایت پایان نامه ها و آموزش دانشجویان بر عهده استادان است. این پایان نامه ها باید چارچوب داشته باشند و حتی الامکان به رفع یکی از مسائل اساسی کشور اشاره کنند همچون مسائل زیست محیطی، کشاورزی، صنعتی، خدمات و غیره که بخشهای عمده اقتصاد کشور هستند." رئیس دانشگاه همچنین به بخشنامه جدید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اشاره کرد که در آن رساله ها به سه سطح بدیع، کاربردی، نظری و توسعه ای و تقاضامحور تقسیم بندی و به هریک ضرایبی تشویقی تخصیص شده است. این به معنی است که پایان نامه ها چارچوبی ملی پیدا کرده اند بنابراین باید هدف مند هدایت شوند." رئیس دانشگاه در ادامه به مسأله قراردادهای پژوهشی و شفاف بودن آنها اشاره کرد و بیان داشت:" در حوزه قراردادهای پژوهشی باید مشخص شود دانشگاه و گروه چگونه از این قراردادها منتفع می شوند. باید به صحیح مصرف کردن منابع مالی توجه کنیم. هر کدام از ما باید خود را بازیگر ملی در جامعه برای حل مشکلات و مسائل آن بدانیم. گروههای آموزشی باید با هم همبستگی و تعامل داشته باشند و از تجربیات و ایده های یکدیگر استفاده کنند. اگر نقدی هم وجود دارد فضای نقد باز است و می توان به آن هم پرداخت." رئیس دانشگاه در ادامه به بحث دریافت شهریه از دانشجویان برای دروس پیش نیاز و جبرانی اشاره کرد و بیان داشت: " این بر خلاف وجدان انسان و هدر دادن بیت المال است که اگر دانشجویی نتوانست درسی را بگذراند مجدداً همان درس را اخذ کند بدون اینکه در نظر گرفته شود برای او از منابع دانشگاه هزینه شده است." در ادامه جلسه، از دکتر طاهری، معاون آموزشی پیشین دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دکتر ناظمی، معاون آموزشی پیشین دانشکده مهندسی و علوم کامپیوتر، دکتر جلالی، معاون آموزشی پیشین دانشکده حقوق و دکتر کمالی، معاون آموزشی پیشین دانشکده مهندسی هسته ای توسط رئیس دانشگاه تقدیر شد.
تهیه گزارش: روابط عمومی و اطلاع رسانی
عکس: مسعود گنجی
گزارش تصویری
گروه خبری: خبر روز
تاریخ ثبت خبر: 1396/10/07
ویژه: بلی
منبع: روابط عمومي
تعداد مشاهده: 172